Kläder 2XL-8XL Jeans W40-W70 Snabba leveranser* Fria returer**

Jeansguiden

Definition av jeans

Jeans har tolkats på många sätt sedan dess uppkomst på mitten av 1800-talet. Från ett arbetarplagg för guldgrävare och cowboys har det utvecklats till ett modeplagg för storstadsmänniskor. Ett par klassiska jeans kan definieras av att de är tillverkade med 100% bomullsdenim gärna i indigoblå färg. Jeansen har 5 fickor, varav två fram och två bak samt en liten myntficka i en av framfickorna. Nitar är placerade på kritiska ställen där plagget lätt slits och det finns fem till sju hällor för bälte.

Ordet jeans

Ordet jeans härstammar från den italienska staden Genua, där det finns några olika teorier om dess ursprung. Det finns två återkommande teorier ordet jeans uppkomst. Det ena är att sjömän från Genua på amerikansk slang kallades för jeans. Detta uttryck kom senare att namnge den typ av byxor som sjömännen bar. Det är att det härstammar från det franska uttrycket ”bleu de Gênes” som bostavligt skulle översättas till ”Genua blå” eller ” blå av Genua”.

Definition av denim

Denim är en textil av bomullskypert, kypert är en teknik för bindning vid vävning av tyget. Kännetecknande är det diagonala mönstret som kommer av att varpen går under eller över minst två av väfttrådarna. På så sätt förskjuts bindningspunkten ett steg uppåt, s-lutning, eller nedåt, z-lutning.

Varpen är vanligen blå (indigo) och väften är oftast vit.

Ordet Denim

Ordet denim har sitt ursprung i den franska staden Nîmes (de Nîmes = av Nîmes). Staden är sedan 1700-talet känd för tillverkning av blå bomullstyger och ett sidenliknande tyg kallat ”sarge” på franska. När Levi Strauss gick över från brunt tyg till blått tyg i sin jeans tillverkning kallade han det ”sarge de Nîmes”, vilket av amerikanarna förenklades till Denim.

Plagget Jeans ursprung

När vi pratar om jeansens ursprung är det två namn som måste namnas, Levi Strauss och Jacob Davis.

Levi Strauss

Levi Strauss, född Löb Strauß i Bayern, Tyskland 1829. Som tysk emigrant kom han som 18-åring till New York 1847 för att jobba i sina bröders grossistverksamhet för konfektionsvaror, J. Strauss Brother & Co. Levi flyttade 1853 till San Fransisco för att öppna en filial till syskonens verksamhet på västkusten. Samma år grundade han företaget Levi Strauss & Co.

Jacob Davis

Jacob Davis föddes i Riga, Lettland 1831 eller 1834 (uppgifterna går isär). Han emigrerade 1868 till Reno i Nevada, USA. Davis var skräddare och storkund hos Strauss. Han köpte tyger av Strauss firma för att reparera sina kunder byxor som ofta gick sönder. Davis är hjärnan bakom nitarna i jeans som ökar hållbarheten markant.

Jeansen föds

Under åren 1872-1873 föds jeansen som plagg när Jacob Davis med canvas tyg tillverkar arbetarbyxor som han förstärker med metallnitar. Davis började oroa sig för att andra skräddare skulle kopiera hans uppfinning och han saknade pengar för att finansiera en patentansökan. Han vände sig därför till sin tygleverantör Levi Strauss och presenterade idén. Davis erbjud Strauss delaktighet i patentet mot att han finansierade ansökan. Strauss nappade omgående på erbjudandet och 20 maj 1873 fick de sitt patent (U.S. Patent 139.121) beviljat att med kopparnitar förstärka fickorna på denim arbetarbyxor.

Med denimtyg från Amoskeag Manufacturing Company i New Hampshire började Strauss att tillverka det klassiska märket Levi´s Jeans.

Jeansens utveckling

I början var jeans en robust arbetsbyxa som bars av guldgrävare, cowboys och bönder. Under andra världskriget användes plagget av arbetarna i fabrikerna. Jeans för män hade då dragkedja i fronten medans jeans för kvinnor hade dragkedjan på sidan. Under 1960-talet ändrades jeans för kvinnor till att också ha dragkedjan i fronten. På 50-talet populariserades jeansen av James Dean i filmen Rebel Without a Cause. Detta ledde till jeansen blev rebellernas klädesplagg och inte helt ovanligt så förbjöds jeans på vissa skolor, teatrar, biografer, restauranger osv. Under 60-talet började jeans bli mer accepterat och på 70-talet hade det blivit ett modeplagg och så som vi känner jeans byxan idag.

Jeans i Europa

Europa var något efter USA att anamma jeansen som arbetsplagg. Först på 1930-talet började uttrycket jeans att användas och inte förens i slutet av 1940-talet kom Europa igång med egen jeans tillverkning, då bara i modeller och storlekar för män. Det skulle dröja ytterligare drygt tio år innan modeller och storlekar för kvinnor kom att tillverkas i Europa. Idag härstammar mängder med jeans märken från Europeiska länder som Italien, Storbritannien, Tyskland och Sverige.