Kläder 2XL-8XL Jeans W40-W70 Snabba leveranser* Fria returer**

Tröjguiden

Tröja

Tröjans uppkomst är nog svår att definiera, människan har troligtvis sedan hon uppfann kläder haft något slags plagg på överkroppen. Tröjan definierar vi av att det är ett plagg vi bär upptill, oftast med ärmar. Nedan listar vi de vanligaste förekommande varianterna av tröjor och information kring dem.

Polotröja

Polotröjan har en hög krage som är nedvikbar och sitter tight runt halsen. Den enklare varianten har en hög halskrage som inte är nedvikbar och den kallas då halvpolo, denna kan även ha dragkedja. Polotröjan är ofta i trikå. Polotröjan kom till runt sekelskiftet 1800-talet 1900-talet. Ursprungligen som ett plagg för sportutövare. Polotröjan föddes ur den tjockare ulltröjan eftersom man tyckte den var för varm och obekväm att bära direkt mot kroppen. Tröjan blev snart efteråt mycket populär hos sjömän och arbetare och den vidareutvecklades då och blev lättare. På 1920-talet svängde det för polotröjan och den blev känd som antislipströjan. Ett uppklätt alternativ till att ha skjorta och slips. Modet för polotröjan har svängt upp och ner och både för kvinnor och män. Nu för tiden ser vi den mest i en tight variant på unga kvinnor.

Kofta

Ordet kofta härstammar från det ryska ordet kaftan som är ett plagg liknande prästrocken.

Jumper

Gammaldags ofta förekommande som synonym till tröja. Jumper är en figursydd kort tröja som fick sitt namn i början på 1900-talet. Namnet kommer från brittiska engelskan, på amerikansk engelska betyder jumper en ärmlös klänning som bärs utanpå en top.

Cardigan

Cardigan är en typ av kofta med knäppning fram i form av knytning, knappar eller dragkedja. Ursprunget till plagget var av militärt syfte och den kom till under Krimkriget 1853-1856. Namnet har den fått av den brittiske härföraren i detta krig James Thomas Brudenell, sjunde earlen av Cardigan. Plagget är idag ett modeplagg och varianterna är oändliga.

Lusekofta

Lusekoftan kommer ursprungligen från Norge och det finns dokumentation som daterar den till 1848 i Setesdalen. Den var från början en del av den manliga folkdräkten i området. Plagget är stickat av ylle och finns i pullover variant samt cardigan variant som stängs med spänne gjorda av tenn.

Sweatshirt

Sweatshirt förkortat sweater är det engelska namnet för tröja. Det används även i svenska språket som låneord för klädesplagget tröja.

Pullover

Pullover definieras som en tröja man drar över huvudet till skillnad från till exempel cardigans som har någon form av öppning i fronten.

Hoodie/Hoody

Enkelt sagt är hoodien en tröja med luva. Andra kännetecken är den stora fickan på magen, eller de två stora fickorna på magen om hoodien har dragkedja. Ofta är luvan utrustad med snören för att justera storleken på öppningen. Hoodies kom till på 1930-talet då de tillverkades för arbetare i fryslagren i New York. Populariteten för hoodies tog fart på 70-talet då hip-hop kulturen växte i USA. På 90-talet blev den populär bland surfare och skateboardåker på västkusten i USA och då framförallt Kalifornien. Hoodien har kommit att bli ett av de mest populära och tillverkade tröjplagget, både som modeplagg och funktionskläder i syfte att skydda mot kyla och vind.

Munkjacka/Munktröja

Begreppen munkjacka och munktröja är det vanligast förekommande uttrycken för hoodie på svenska. Andra uttryck är luvtröja och huvtröja.

Slipover

Ärmlös tröja liknande en väst ofta i stickat material.